Nie ma przyszłości bez przeszłości. 80. rocznica Akcji „Burza”

19 lut 2024 15:01
Marszałek Wojewóodztwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz na scenie Teatru Polskiego podczas konferencji podsumowującej obchody 80. rocznicy Akcji Burza
Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz wziął udział w zorganizowanej w Teatrze Polskim konferencji podsumowującej obchody 80. rocznicy Akcji "Burza"
Celem tej akcji, przeprowadzonej w 1944 r., była nie tylko walka z Niemcami, ale i zamanifestowanie suwerenności Rzeczypospolitej na Kresach Wschodnich. W tym roku przypada 80. rocznica Akcji „Burza”. Chcąc uczcić pamięć o uczestnikach tego trudnego przedsięwzięcia, Okręg Szczecin Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej podjął inicjatywę zorganizowania obchodów jubileuszowych w bardziej okazałej odsłonie niż dotychczas. - Nie ma przyszłości bez przeszłości. To, co było 80 lat temu, ukształtowało nas, dzięki temu możemy dziś żyć i rozwijać się w wolnej Polsce – powiedział podczas konferencji podsumowującej obchody Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.

Zaplanowano bogaty program obchodów pod hasłem „Burza zaczęła się na Wołyniu…”. W przygotowanie wydarzeń oraz harmonogram obchodów włączyły się Samorząd Województwa Zachodniopomorskiego, lokalne szkoły (ZS nr 4 im. Armii Krajowej w Szczecinie, VII LO im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Szczecinie, Technikum Ekonomiczne im. Witolda Pileckiego w Szczecinie, Liceum Katolickie Ogólnokształcące im. św. Maksymiliana Marii Kolbego w Szczecinie, Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych im. Constantina Brancusi w Szczecinie), MNS-CDP, Archiwum Państwowe oraz wojsko i Instytut Pamięci Narodowej Oddział Szczecin.

W Teatrze Polskim w poniedziałek, 19 lutego, odbyła się konferencja podsumowująca obchody 80. rocznicy Akcji „Burza” w naszym regionie.

- Z nieukrywanym wzruszeniem uczestniczę w tym wyjątkowym święcie, podsumowującym obchody 80-lecia Akcji „Burza”. Od stycznia celebrujemy tę rocznicę na różne sposoby, ale najistotniejszy z nich, to spotkania z młodzieżą. Nie ma przyszłości bez przeszłości. To, co było 80 lat temu, ukształtowało nas, dzięki temu możemy dziś żyć i rozwijać się w wolnej Polsce. Ale nie ma też przeszłości bez przyszłości, bo po nas wszystkich zostanie pamięć, która jest największą formą uznania dla każdego człowieka – powiedział podczas konferencji Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.

Konferencja była też okazją do wyróżnienia Odznakami Honorowymi Złotego i Srebrnego Gryfa Zachodniopomorskiego osób kultywujących etos AK oraz tych, które od lat pracują na rzecz budowania patriotyzmu wśród młodzieży zachodniopomorskiej.

Z kolei na wniosek Światowego Związku Żołnierzy AK Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz został uhonorowany Honorową Odznaką „Za zasługi dla AK” oraz medalem 30-lecia Okręgu Szczecin  Światowego Związku Żołnierzy AK.

Konferencję podsumowującą obchody 80. Rocznicy Akcji „Burza” zakończyły pokazy multimedialne i panel dyskusyjny poświęcony bohaterom Akcji.

Galeria

Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz na scenie Teatru Polskiego podczas konferencji podsumowującej obchody 80. rocznicy Akcji Burza
Odznakami Honorowymi Złotego i Srebrnego Gryfa Zachodniopomorskiego odznaczono osoby kultywujące etos AK oraz od lat pracujące na rzecz budowania patriotyzmu wśród młodzieży zachodniopomorskiej.
W Teatrze Polskim spotkali się uczestnicy konferencji podsumowującej obchody 80.rocznicy Akcji "Burza"