Tradycyjny, zdrowy i różnorodny weekend lipcowy

17 lip 2017 14:08 Autor: Małgorzata Muszyńska

Jak zrobić kwiatowe lody, które składniki potrzebne są do sałatki melonowo różanej, co kryją w sobie klasztorne komnaty i jaki jest smak staropolskich wyrobów kulinarnych? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi uzyskali uczestnicy dwóch imprez wspieranych przez Województwo Zachodniopomorskie: Międzynarodowych Targów Wyrobów Klasztornych w Bierzwniku i II Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Wydarzenia odbyły się 15 i 16 lipca 2017 r. z udziałem członków Zarządu Województwa.

- To zaskakujące jak dużo kwiatów w naszym otoczeniu jest jadalnych. Aksamitka, begonia, bergamotka czy bratek oraz wiele innych sprawiają, że potrawa nie tylko ładnie wygląda, ale także ma oryginalny smak – mówiła członek Zarządu Województwa Anna Mieczkowska.

Odwiedzający II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych mieli okazję dowiedzieć się, które kwiaty są jadalne oraz jaki mają smak. Można było spróbować m.in.: kaszy kuskus z płatkami róż, serka z lawendą na kruchych ciastkach oraz risotta z kwiatami cukinii i nagietka. Uczestnicy mogli liczyć również na porady dotyczące ogrodnictwa i uprawy roślin ozdobnych. Prezentowane były informacje, pokazy, degustacje dotyczące wykorzystania kwiatów jadalnych w kuchni. W plenerze ogrodu kulinarne zdolności przedstawił szef kuchni Mariusz Siwak, a drużyny reprezentujące powiaty zachodniopomorskie rywalizowały ze sobą w konkursie kulinarnym „Cały ogród na talerzu”. Nagroda główna - Kwiatowy Widelec trafił w ręce drużyny z powiatu kołobrzeskiego. Zwycięzcy zaserwowali krem z buraków z płatkami róż i begonią, łososia z soczewicą i kwiatami cukinii, ciasteczka na chmielu oraz orzeźwiający napój różany. Imprezie towarzyszyły także liczne stoiska wystawiennicze, w których znalazły się m.in. produkty regionalne, tradycyjne, przetwory kwiatowe, świeże zioła czy kwiatowe kosmetyki. W trakcie wydarzenia zostały przedstawione sposoby na zagospodarowanie ogródka przydomowego, jeden z nich to warzywnik kwiatowy. Można było dowiedzieć się również jak w ciekawy sposób wykorzystać kwiaty do dekoracji stołu i potraw. Dzięki indywidualnemu zwiedzaniu chętni mogli poznać wszystkie zakamarki ogrodów, a na najmłodszych czekały prelekcje, warsztaty i animacje.

Międzynarodowe Targi Wyrobów Klasztornych

To coroczne wydarzenie cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko lokalnej społeczności. Bogata oferta wystawiennicza oraz liczne atrakcje przyciągają ludzi także z sąsiednich regionów – mówił członek Zarządu Województwa Ryszard Mićko.

W Międzynarodowych Targach Wyrobów Klasztornych co roku udział biorą wystawcy z Polski i Niemiec, a także producenci wyrobów lokalnych. Ich ideą jest promowanie współczesnych produktów, powstających w zakonach oraz żywności regionalnej. Ponad 40 różnych wystawców, prezentujących m.in. ikony, ceramikę, produkty benedyktyńskie i ziołowe, zabawki dla dzieci. Oprócz produktów prezentowanych przez klasztory pojawiły się również wyroby rękodzieła takie jak: kominki, świeczniki, biżuteria, rzeźby z drewna, obrazy olejne na płótnie, wyroby z wikliny. Uczestnicy imprezy mieli okazję zwiedzić stanowiska archeologiczne i klasztor, po którym oprowadzali członkowie Ekspedycji Archeologicznej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Dzieci uczestniczyły w różnych zabawach, szkole malowania oraz w warsztatach rękodzieła. O muzyczną oprawę zadbali m.in. Bydgoski Chór Gospel, Bierzwniczanki, zespół Lemko Tower.